Connect with us

Кулинарство

Рецепт за вкусна традиционална храна! Еве како да направите сарма на едноставен начин

Published

on

Од кисела зелка можат да се направат разни јадења, но она што можеби Македонците најмногу го сакаат се сармите.

Традиционална храна која се прави од кисела зелка и мелено месо, а се послужува за ручек, но и на свечените трпези, како што се славската и новогодишната.

Состојки:

– 12 поголеми листови зелка
– 1кг. мелено месо
– 100гр. ориз
– 1 главица кромид
– сол
– бибер
– суви зачини
– сланина

Подготовка:

На малку масло пропржете го ситно исецканиот кромид, додадете го месото и зачините. Кога ќе се испржи месото додадете го оризот и пржете уште 5 минути. Ако сакате додадете и сецкана сланина. Завиткајте ја сармата во лист од зелка, така што листот ќе го ставите на рака, одозгора ставете една или две лажици од месото, а потоа преклопете од двете страни и завиткајте ја. Правете го тоа додека не ги потрошите состојките.

Наредете ја сармата во тенџере и полијте ја со вода. Кога ќе се свари, направете запршка така што на малку масло ќе пропржите брашно и зачинска пиперка и додадете вода од сармата. Потоа истурете ја запршката во сармата и варете уште 10 минути. 

Continue Reading
4 Comments

4 Comments

  1. InessaPiPt

    20/01/2023 at 22:27

    coursework planner
    coursework masters
    coursework papers

  2. Pingback: 3conduce

  3. crv criptomoeda

    04/03/2023 at 14:58

    Do you mind if I quote a couple of your articles as long asI provide credit and sources back to your website?My blog site is in the very same niche as yours and my users would certainly benefit from some of the information you present here.Please let me know if this okay with you. Thanks!

  4. zoritoler imol

    28/04/2023 at 02:48

    Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Кулинарство

Здраво, брзо и евтино: Рецепт за наједноставно рижото како од ресторан – готово за 15 минути

Published

on

By

Омилениот зеленчук и ориз ви се доволни за оброк за паметење.

Рижотото се подготвува многу брзо, а вака подготвено ќе биде превкусно и ќе посакате повторно да им го послужите на пријателите или вашето семејство.

Подготовка:

Оризот задолжително измијте го со ладна вода. Во тава со капак ставете една лажица масло за јадење и кратко пропржете го оризот.

Во друг сад на оган, ставете 2 шолји вода, додадете малку мешан сув зачин, а кога ќе проврие прелијте го оризот со течноста, па помешајте, а потоа намалете ја температурата на минимум и поклопете ја тавата со капак.

Гответе 10-12 минути без отворање на капакот.

Додека оризот се вари, во друго тенџере ставете малку масло за јадење, па пропржете замрзнат или свеж зеленчук по вкус, на пример мешавина од морков, пченка, грашок, црвена пиперка, па пржете 8-10 минути.

Откако ќе го направите тоа, во садот додадете го и оризот.

Промешајте убаво за да се соединат оризот и зеленчукот и додадете зачини по желба.

Пријатно јадење!

Continue Reading

Тренд

Copyright © 2020 Avenue.mk